Thursday, November 27, 2014

Projek Akhir ( Tahun ke 3 )

Assalamualaikum...

Hari ni rasa nak kongsi satu lagi projek  masa zaman kanak-kanak belajar dulu-dulu. Projek ni kira-kira dah setahun yang lalu...da lama dah...huhu..  SEKADAR PERKONGSIAN CERITA

Ia dijalankan dan dah berjaya di 'present' di khalayak antarannya :
1. Pelajar-pelajar dan Pensyarah-pensyarah
( Pembentangan projek ini telah dilakukan satu tempat di mana ia merupakan kawasan tumpuan orang - di aras terbuka Cancelori Universiti ).
2. Panel Penilai ( Dr Khairul, Prof Dr Arshadi ).
3. Penilai Utama - Timbalan Dekan Fakulti ( Prf Dr. Mai )

Apa projeknya ?? :

SMART CURTAIN (Langsir Pintar)


Ni merupakan sebahagian keterangan apa itu SMART CURTAIN

Klik untuk lebih jelas (:

Mana bendanya??

Tadaaa...


Ni versi Lukisan Animasi 3D


Ni versi Original
( maaf tak cantik..haiss )

Ni adalah model PROTOTAIP ye adik-adik sekalian.... tapi fungsi dia dan cara kerjanya adalah sama...cuma ini dibuat dalam skala kecil...sebab senang nak dibawa dan dibentangkan di hadapan Panel.


Orait nak cerita pulak bahan-bahan DISEBALIK TABIR yang diperlukan untuk menggerakkan langsir secara automatik ni....


No. 1   Langsir Sliding....
Jenis boleh tolak ke kiri atau ke kanan..
p/s tak kesah jenis apa..net or sifon or apa sahaja jenis kain...


No. 2   Alatan Elektronik


Okeh tuan puan...ni la barang asas... BARANG ASAS yang perlu ada untuk hasilkan produk ni... 
1. Relay (Geganti)                                          
2. Driver Bord                                               
3. Power Window Motor                               
4. PIC 18F (yang banyak kaki tu)                   
5. SK40B/SK40C                                          
6. Bateri/Current Supply (tiada dalam gambar) 
7. Limit Suis (tiada dalam gambar)                   

**barang ni boleh dapat di pasaran..kedai elektonik.. atau beli je secara online kat internet..klik Cytron 


No. 3  Software (Perisian)
 *yang ni budak engineering biasanya tau... sebab dia ada melibatkan 'aturcara' sedikit sebab ada gunakan PIC18F.




Software yang diperlukan :

1. Proteus (penting) untuk muat turun arahan kepada PIC kita tu.

2. Autocad atau SketchUp (jika perlu) - untuk lakaran 3D. 
Benda ini bagi yang mahir dan untuk orang nak hasil yang teliti.




No. 4 Blok Cara Kerja Produk





Rasanya itulah yang boleh dikongsi.... mungkin ini hanya perkara asas yang diceritakan. Sebagai pencetus idea korang yang mungkin lebih bijak.  kalau nak buat projek ni bulat-bulat..MAAF dik, ia TELAH DIPATENKAN oleh saya.. jadi saya ada hak. Maka saya takboleh bagi bulat-bulat..Tapi kalau beritahu apa projek yang korang nak buat then apa yang related dengan projek ni... InsyaAllah saya boleh tolong...


P/s : Post projek sebelum ni.. minta maaf sangat2 sebab memang tak boleh replay sebab bahan projek dahulu filenya corrupted...dan tidak dapat saya buka... Minta maaf sangat2 sebab tak dapat nak tolong. ):

...wasalam....

2 nasihat diberikan:

Anonymous said...

Salam... bole saya mintak litar skematik untuk projek inidan mengetahui lebih lanjut berkenaan projek..Kalau x keberkatan sila email di esitishafikah@yahoo.com

yana lina said...

Motor yg digunakan tuh , kena set program kan??

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...