Sunday, December 25, 2011

Projek akhir semester 4..



Salam....jap2..nak story sikit...

Malaysia sebuah Negara yang berada di garisan Khatulistiwa. Maka, dengan itu,, Negara kita menerima cuaca panas dan lembap (hujan) sepanjang tahun. Ramalan cuaca sukar untuk diramal kerana cuaca di Negara kita panas dan hujan sahaja. Maka hujan boleh turun pada bila-bila masa tanpa dijangka.

Pada dewasa kini, ramai rakyat Malaysia yang mempunyai kerjaya dan sibuk dengan tugasan di luar rumah seperti di tempat kerja atau pejabat. Ketika di rumah mereka masih perlu  melakukan aktiviti harian seperti membasuh pakaian. Mereka  perlu menjemur pakaian di luar rumah untuk memastikan baju terkena terikan cahaya matahari dan angin agar baju cepat kering dan tidak berbau hapak.  Pakaian mengambil masa yang agak panjang untuk kering sepenuhnya. Menjadi permasalahan di sini ialah apabila  hujan turun dan ketika itu pakaian berada di ampaian. Bagi isi rumah yang bekerja tentu perkara ini menjadi masalah kepada mereka.

Melihat dari permasalahan, maka kami membina projek ampaian automatik, iaitu ampaian dapat digerakkan secara automatik ke tempat teduh apabila hujan turun.  Ini berlaku dengan bantuan alat/sensor kawalan hujan yang terdapat pada ampaian tersebut. Kepekaan alat ini terhadap hujan mampu untuk menghidupkan suis motor bagi menarik pakaian ke tempat teduh.

Di samping itu kos pemasangan yang rendah menjadikan alat ini mampu dimiliki oleh setiap keluarga samada yang berpendapatan rendah atau sederhana.  Di samping itu pengguna tidak perlu risau jika berlaku kerosakan pada ampaian tersebut kerana bahan-bahannya amat mudah didapati di pasaran dan pengguuna mampu untuk membaiki sendiri kerana ia hanya melibatkan litar yang mudah sahaja.

Dari segi ruang pula penggunaan ampaian ini dapat menjimatkan ruang kerana kedudukannya boleh diubahsuai mengikut kesesuaian ruang.  Model ini boleh diubahsuai untuk menjimatkan ruang. Prototaip yang ditunjukkan ini hanya merupakan satu model pilihan saja.  Untuk masa depan ia boleh dimajukan lagi dari segi rekabentuknya.




So, inilah projek semester ini untuk subjek Teknologi Robotik..



comel..siap ada pakaian kt ampaian tu...


Bila ampaian tu masuk anjung..automatik lampu hidup..

Pandangan hadapan

Pandangan sisi



Kami guna bord SK40C..tau x ape tu??tanya si hensem


Nah..sedikit bebelan...



Ni la board SK40C

Adapter/Plug

Motosikal  Motor/Enjin DC 12 V 


Boleh ditanggalkan dan dilipat..

Yang ni sensor hujan..






Dah, tu jela kot...wasalam..






44 nasihat diberikan:

Cik Puan Bunga said...

HEBATNYA! Akak baru baca dah kepala pening!

HHAHA!

.embun. said...

waaaaa..nak jugak! ^.^

fizz said...
This comment has been removed by the author.
fizz said...

huhu..mula memang susah..tp senang je..

Cik embun..meh bg wang pendahuluan..haha

dyarel said...

salam ..bro nak tnye, sensor hujan blh jual dkt sye blh x??

zetty said...

hai, sy berminat la dgn produk awak.. n ni 1st time sy tgk produk awk ni n kbtulan produk awk ni mjadi idea kami smster akhir.. blh ke klu kami nk mtk bantuan dr awk...

fizz said...

hye.boleh je..

wanie said...

salam,saya berminat la,.boleh tak kalau minta jasa baik saudara untuk beri sedikit tunjuk ajar..

Sam said...

im interested....sbb final projek kitorg pun cmni...ble ke dpt downloadable informations/files 4 this project...price can nego....

Sam said...

BOLEH X SY DPTKAN INFORMATION PASAL PROJEK NI...? IM INTERESTED...PRICE CAN NEGO

fatenhjikhsan said...

Salam,tumpang tnye,ni gune x diod n transistor

fizz said...

fatenhjikhsan..nope...banyak pakai relay 12/5 V dengan IC dan PIC jek...sbb ada programming sedikit..

Sam and Wannie....tinggal emel or num...i'll try to help both of u..

ahmad faiz said...

boleh tak bagi litar projek urgent...

siti hajar said...

salam. fizz , saya nk tgok litar projek awak ni boleh tak? means awak email kat saya sitihaja1993@gmail.com

eqah said...

salam..leh sy taw brape kos projek ni...n leh x tmph??

huda yang eppy said...

assalamualaikum. sy berminat dgn projek ni. boleh tk hntr detail about this projek. boleh hntr ke email iffa_wayne@yahoo.co.uk

jaxloh said...

Hello Sir, boleh tak minta information tentang projek ini? Cost? Apa nama motor yg telah diguna dalam projek ini?

jaxloh said...

Hello Sir, boleh tak sy nak minta information tentang projek ini? Apa motor yg telah kamu digunakan di dlm projek ini? Cost Budget semua komponen?

Anonymous said...

Salam. Saya berminat dgn project ni. Boleh tak kalau minta jasa baik saudara untuk beri sedikit tunjuk ajar.

Alef Haikal IV said...

salam , cemana cara saya nk contact en. fizz nie ? berminat dgn projek ampaian , urgent !

Alef Haikal IV said...

boleh pm saya fon number tk ? berminat la dgn projek nie , urgent

Alef Haikal IV said...

urgent !

kuming said...

sy berminat dgn projek ni..blh bg info psl projek ni?coding & circuit simulation mgkin..huhu..

Rumaisa Al-Khairuni said...

bgi sikit information sal i boleh??plizz

Miz Mira said...

salam.. boleh bagi details tak ur project ? bnyk problem la. :(

Anonymous said...

salam .. sy bminat dengan projek ni .. boleh bg penerangan terperinci .. ni email sy . nieca_skoodeng94@yahoo.com

Anonymous said...

Can u help us??this is my emel nanasecret@ymail.com

akma apandi said...

SALAM...ERM, SAYA PO TERTARIK DGN PROJEK NI....KALAU TAK KEBERATAN BOLEH TAK AARKAN SERBA SEDIKIT..? TQ

muhd amirul said...

ada gambarajah blok tak ?

Abdullah Hakim said...

assalamualaikum sy btol2 berminat dgn projek ini... bley x jual proposal ni dkat sye..... klau bley emailkn dkat sni azrulsemsira@gmail.com... harap sgt boley

Anonymous said...

assalamualaikum sye berminat dgn projek ini bley x jualkn proposal ini kpda sye..... pls contct email ni scept mngkin azrulsemsira@gmail.com

fatin naimah said...

assalamualaikum sye berminat dgn projek ini ..pls email fatinlove94@gmail.com

Anonymous said...

assalamualaikum.sy berminat utk tahu lebih lanjut mengenai projek ni. boleh emailkn detail kpd sy :) r_izati@yahoo.com.sg

Anonymous said...

assalamualaikum, sy berminat dengan projek ampaian automatik anda. r_izati@yahoo.com.sg
mohon balas di email sy. terima kasih

Anonymous said...

Assalamualaikum. Saya berminat nak tahu tentang litar ni. Boleh emel saye tak wahyunamusa123@gmail.com urgent. saye perlukan bantuan cik

Anonymous said...

salam.boleh saya dapatkan penerangan dan cara buat x?litar schematic dan proposal utk projek ni.emailkan ke kurakura261@yahoo.com.mohon tunjuk ajar je.tq

Anonymous said...

salam.. saya berminat utk tahu lebih lanjut tentang cara2 nak hasilkan produk ni and anggaran kos utk projek ni. blh tlg emelkan litar tak? need help :) thanks. hermes_mada94@yahoo.com.my

Rayz Palung said...

hai. nak tanya sikit pasal sensor hujan tu. rain sensor tu kna ada programming tak? and litar tu cmna ne ? sy sangat2 mnta pertolongan dri saudara. plzz. email kt saye d constantinerayz@icloud.com. TQ

shafiqah nadzri said...

Hye, boleh share x cara proses Projek ni , saya perlukan information tentang final Projek kami shafiqahnadzri@gmail

syahirah senin said...

BOLEH X SY DPTKAN INFORMATION PASAL PROJEK NI...? IM INTERESTED. EMail iera5570@gmail.com

syahirah senin said...

salam.boleh saya dapatkan penerangan dan cara buat x?litar schematic dan proposal utk projek ni.emailkan ke iera0308@gmail.com

muizzz said...

salam. saya berminat untuk mengetahui pasal programming litar ini.. Saya sangat2 mnta pertolongan dari anda. tham\nks.. email kt saye di muizzabdhalim@gmail.com

Arif Hakimi said...

Assalamualaikum. Saya berminat nak tahu tentang litar ni. Boleh emel saye tak arifki2908@gami.com urgent. saye perlukan bantuan cik

Nur Nasuha said...

email saya nasuhadilla@gmail.com

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...